The Horse Forum banner
21 - 39 of 39 Posts
Oto aktualizacja dotycząca Lucero. Może muszę założyć dziennik Lucero i dziennik Nevada, ponieważ mam nadzieję, że wkrótce zacznę więcej aktualizować treningi i zdjęcia obu lub jednego z nich.
Jest po prostu uroczy, ten mały, energiczny źrebak. Lubi leżeć na moich kolanach, gdy się kładzie, lub kłaść się i pozwalać mi się drapać. Wczoraj leżał (nie całkiem płasko) i ugryzł moją nogawkę spodni, jak źrebak. Uderzyłem go w nos, a on spojrzał na mnie, jakby chciał powiedzieć: "Hej?" Potem znowu żuł moje spodnie (oczywiście delikatnie, po prostu jak źrebak). Znowu pstryknąłem go w nos i znowu spojrzał z ciekawością. Zdarzyło się to kilka razy i przestał żuć moją nogę, ponieważ za każdym razem dostawał lekkiego klapsa w nos, po prostu wyciągnął się płasko i zamknął oczy z pomrukiem.
Kilka dni temu miał swoją pierwszą prawdziwą sesję podnoszenia nóg. Podnosiłem jego przednie nogi na kilka sekund na raz kilka razy, ale nigdy jego tylne nogi. Najpierw KONTROWERSYJNIE kopał tylnymi nogami i próbował uciec. Trzymałem go za linę wokół zadu (do prowadzenia) i linę wokół klatki piersiowej, żeby nie mógł biegać po całym miejscu.
Po prostu stojąc tam i pozwalając mu kopać moją rękę na galaretę, nie opuszczając kopyta, jak tylko przestał kopać, opuściłem kopyto i pochwaliłem go. To samo po obu stronach. Miał na twarzy wyraz "🤨🙄 ludzie i ich figle..." po tym, jak skończyłem z jego stopami.
Następnego dnia podniosłem jego przednie nogi, a on potykał się, próbując je zabrać, jak poprzednio. Podniosłem jedną z jego tylnych nóg i absolutnie żadnej reakcji. Nawet nie sięgając, żeby spróbować podgryźć moje plecy, jak zawsze robi, gdy podnoszę jego przednie nogi, miękkie wąsy źrebaka na plecach mojej koszuli 🥰 Udało mi się utrzymać jego tylne nogi bez żadnych problemów, rozciągnąć je dalej lub pociągnąć do przodu, jak wszystkie ruchy i pozycje podkuwania, nie obchodziło go to.
Następnego dnia było to samo, tylne nogi w porządku, przednie nogi uparte. Będę musiał też dużo popracować nad prowadzeniem. Niewiele zrobiłem, a on się tym nie przejmuje.
Ulubioną zabawą Lucero jest gonienie Liny lub podgryzanie jej uszu, gdy siedzi nieruchomo i pozwala mu się obwąchiwać. Siedzi tam z bardzo tolerancyjnym wyrazem twarzy, dopóki nie zacznie drapać ją łapami lub coś w tym stylu, wtedy odchodzi. On pędzi za nią, brykając i kopiąc w powietrzu. Lina jest trochę onieśmielona przez niego, ale też lubi biegać.
Jest absolutnie PRZECUDOWNY i jestem szczęśliwy, że mam takiego wspaniałego źrebaka, zarówno pięknego, dobrze wychowanego (kiedy nie jest rozpieszczany ;) :LOL: ) i dobrze zbudowanego!! A Nevada to urocza klaczka z wieloma dobrymi latami i potencjałem przed sobą.
View attachment 1187026

View attachment 1187021
View attachment 1187022
View attachment 1187023
View attachment 1187024
Tak dobrze uchwycone! :love:

Discussion starter · #24 ·
Jego mama ma piękne umaszczenie!
Dziękuję! Ona jednak siwieje, za kilka lat będzie całkowicie szara jak jej matka. Nevada urodziła się kasztanowata i była taka słodka, ale po 6 miesiącach zaczęła się wybarwiać, potem stopniowo stawała się bardziej szara. Miała naprawdę dziwne, ale niesamowite kolory w swoich "nastolatkach!" Ma prawie 4 i pół roku. :love:

Discussion starter · #26 ·
Wow! Dla mnie 4 lata brzmią tak młodo! Jedyne konie, jakie kiedykolwiek miałem, są po 20-tce😂
Ona jest najmłodszym koniem, jakiego miałem od jakiegoś czasu. Mojego pierwszego konia dostałem jako dzikiego, niewytrenowanego 5-letniego ogiera i miałem go przez około 5 lat. Moje inne konie są teraz w późnych nastolatkach, dostałem je prawie 5 lat temu, kiedy miały 12-18 lat (dwa miały 12, jeden 15 i jeden około 18)

Discussion starter · #28 ·
Kilka zdjęć, które zrobiłem kilka dni temu Lucero. Tego dnia padało, więc jest cały mokry. Muszę spróbować znaleźć czas na edycję jeszcze kilku, ale tak trudno znaleźć czas! 😭

Discussion starter · #30 ·
@younghorsetrainer: Uwielbiam to drugie zdjęcie nawet bez edycji. Czyja koszula była podgryzana?

... Musisz też o siebie zadbać. 🫂💕
Uwielbiam jego postawę! On jest taki przystojny :love:
Image

To jest oryginalne zdjęcie. Twarz Ginger była na przeszkodzie, więc usunięcie jej było nieco trudne, ponieważ narzędzie do usuwania w Lightroom jest czasami trochę dziwne.

Dałem Lucero szmatkę, żeby mógł ją rzucać i się nią bawić, ponieważ wcześniej podniósł luźny kantar, wspiął się na Nevadę, rzucał kantarem w górę i w dół, wciąż go trzymając, a następnie zeskoczył i rzucił kantarem w powietrze, po czym ponownie go złapał i biegał z nim w ustach. Też duży, ciężki kantar!

Zrobił to samo z dużą kępą roślin, co doprowadziło mnie do śmiechu. Chwycił ją, wspiął się wysoko, potrząsając głową, kręcił się w kółko, stojąc na tylnych nogach, wspinał się i skakał, rzucając nią głową, rzucił ją w powietrze i pobiegł, żeby ją złapać. On jest takim słodkim głupkiem!

Myślałem, kiedy powiedziałeś, że nie masz czasu na edycję, że to nie było edytowane zdjęcie... Oczywiście potrzebowało trochę pomocy. Całkowicie zgadzam się z tobą w tej kwestii.

Kto to jest z płomieniem w kształcie serca po prawej stronie tego oryginalnego zdjęcia?

Cóż, przynajmniej to nie była koszula, która została uszkodzona lub zniszczona.

Discussion starter · #32 ·
Och, pomyślałem, kiedy powiedziałeś, że nie masz czasu na edycję, że to nie było edytowane zdjęcie... Oczywiście potrzebowało trochę pomocy. Całkowicie się z tobą zgadzam.

Kto to jest z tym znakiem w kształcie serca po prawej stronie tego oryginalnego zdjęcia?

Cóż, przynajmniej to nie była koszula, która została uszkodzona lub zniszczona.
On coś zobaczył i był jak .........." 👀👀"

To Ginger. Musiałem usunąć jej twarz na edytowanym zdjęciu, więc było to trochę trudne.

Discussion starter · #34 ·
Image

Image

Image

Oto kilka zdjęć, które zrobiłem dziś małemu szkodnikowi. 🥰🥰🥰🥰On jest taki rozrabiaka! Szkoliłem go również w podnoszeniu nóg. I wszyscy pojechaliśmy na przejażdżkę, prowadziłem Nevadę i jechałem na Castillo, moje rodzeństwo na swoich koniach. To było fajne! C i Luna są dziś podkute, idziemy na paradę w ten weekend. 🥳🥳Zabawa!
Image

Image

Image

Image

Image

Discussion starter · #37 ·
Śliczny źrebak - po prostu uroczy. Brzmi też jak minuta śmiechu! Cieszę się, że tak dobrze sobie radzi. :)
Bardzo dziękuję! :D Tak, on jest taki zabawny, ale też tak szybko dorasta.
@younghorsetrainer: Wierzę, że jesteś teraz w sezonie jesiennym, prawda? Czy więc ciemnieje z powodu zmiany pory roku (godzin nasłonecznienia), czy też trochę zmodyfikowałeś zdjęcia?
Tak, teraz jesteśmy jesienią. Nie sądzę, żeby zmiana koloru wynikała ze zmiany światła dziennego. Poza tym te zdjęcia są z mojego telefonu, więc bez żadnych poprawek, tylko to, co zrobił telefon. Nevada urodziła się kasztanowa i zmieniła się w dereszowatą, gdy miała 6 miesięcy, szybko dereszowiała. Lucero ściemniał i jego nogi również ciemnieją. Niektórzy na HF powiedzieli mi, że Lucero stanie się szary, ale wszyscy mamy nadzieję, że tak się nie stanie. Ma teraz kolor bułany i z wyjątkiem brązowego odcienia, bardzo przypomina kolor swojego ojca. Przynajmniej jego oznaczenia.
Kiedy prowadzisz Nevadę, a źrebak biega swobodnie, czy wraca do ciebie naturalnie, czy też Lina pomaga?
Och, Linie nie wolno pędzić koni. Kiedy była młodym szczeniakiem, goniła je, ale ja to ukróciłem. Lucero biega i cały czas trzyma się blisko nas. Zostaje obok każdego konia. Najwięcej zostaje ze swoją matką i babcią (Luną), ale spędza też czas z Ginger i Castillo (ten ostatni rzadko). Nie widział swojej babci przez około 12 godzin dzisiaj i chłopcze, był podekscytowany!! Pobiegł i krzyczał i zostawił swoją matkę DALEKO w tyle, biegnąc zobaczyć "babcię". To było TAAAKIE słodkie!!! On po prostu uwielbia swoją babcię! ;) Również spędza czas z Ginger, gdy Luny nie ma i nudzi się siedzeniem obok Mamy. Więc zasadniczo tak, wraca do nas naturalnie, a także nie oddala się zbytnio od żadnego z koni. Odejdzie kawałek od Nevady, jeśli będzie na bardzo znanym terenie. Dzisiaj jechaliśmy po wielu rzeczach, których nigdy wcześniej nie widział, więc nie oddalał się dalej niż kilka kroków od żadnego z koni.

Na tym etapie trzeba czekać i zobaczyć. Jego zdjęcia z noworodka mówią, że jest red dun z szarym. Widziałem białe włosy na jego twarzy, ciemną skórę, ciemne kopyta i bardzo czerwony wygląd. Ciemna sierść źrebięcia byłaby normalna dla konia opartego na czerwieni i miałbyś nadmierną pigmentację spowodowaną szarością, co mogłoby sprawić, że wyglądałby jak kolor, którego nie ma. To powiedziawszy, oświetlenie i/lub edycja mogą zniekształcać kolory. Na kilku nowszych zdjęciach wygląda na bay dun. Zbyt czerwony jak na grulla. Jeśli jest bay dun, nie ma szarego.

21 - 39 of 39 Posts